Умна архитектура — Fohar

Умна архитектура

umna arhitektura

Smart aрхитектурата може още да не е термин, който присъства трайно в нашия речник, но занапред ще навлиза на пазара все по-динамично. За потребителя, който е свикнал да разчита на технологията като на продължение на ръката си, ще е все по-нормално да използва дигитална екосистема за управление и на ежедневните дейности в дома си. Затова и водещо предимство ще има архитектурата, която още на етап проектиране предвижда технологични решения и свързаност, с които можем да управляваме дистанционно отоплението, видеонаблюдението, заключването и всякакви други битови дейности, които можем да се надграждаме с нови тенологични решения и за в бъдеще.

В допълнение към smart home ready свързаност, архитекурата на новия комплекс FOHAR от Europroperty e “умна” на поне още няколко нива. В съвременния свят умно или устойчиво поведение има този, който не консумира прекомерно, а преизползва и рециклира. Именно затова, инвеститорът зад FOHAR избира за най-новия си проект да рециклира един индустриален терен – на едноименната фабирка за фотохартия в кв. Бояна в София, който от години не се използва по предназначение, а има добра свързаност с града и е достъпен по два ключови булеварда и със собствена спирка на градския транспорт.

Естетичната архитектура и добре планираните и удобни разпределения на апартаментите във FOHAR са дело на небезизвестните арх. Атанас Панов и арх. Ивайло Игнатов. Архитектурното студио “ЛП Арх” ООД e доказалo стила и качеството на работата си с някои от най-модерните, красиви и функционални сгради в София. Водеща цел в работата им по проекта е да разположат сградите в комплекса така, че между тях да има достатъчно въздух и светлина, за да не пречат на гледката към планината от едната страна, и към града от другата. За максимален комфорт на обитателите, пространството между сградите е богато озеленено.

Комлексът предлага различни по големина и типове апартаменти и ателиета с от 1 до 4 спални и квадратура от 60 до 200 квадрата. Апартаментите и ателиетата с повече от една спалня имат и повече бани, а четиристайните апартаменти разполагат с отделно пространство за дрешник към голямата спалня. Таваните са високи 296 см (светла височина), а прозорците от пода до тавана гарантират невероятната гледка и позволяват естествената светлина и топлина да остават за дълго в дома ви всеки ден благодарение на благоприятното изложение. Всички апартаменти са с изложение на изток, юг или запад, а ателиетата предлагат невероятна гледка към София. За да гарантират още повече простор и уют в дома, всички кухни са решени като част от пространстовото на дневната. За удобството на обитателите са осигурени подземни гаражи.

Сигурността и безопасността на конструкцията на жилищата се гарантира от безгредов монолитен стоманобетонов скелет, а носещите вертикални елементи поемат вертикалните и хоризонталните сили от вятър и земетръс. Преградните стени ще бъдат от керамични тухли, а инсталационните пакети са затворени с щендерни гипсокартонови преградни и шахтови стени. Стените на сухите помещения ще се завършват с машинна гипсова мазилка, гиспова шпакловка и боя на водна основа. Стените на мокрите помещения ще бъдат облечени с хастарна мазилка и облицовка от технически порцелан или фаянс. Във всички мокри прострастранства се предвижда цялостна обработка на стената с хидроизолационна система преди полагането на облицовката. В зоните за гаражи, складови и инсталационни помещения подът ще е от шлайфан бетон с наклони към линейните отводнители. В останалите зони ще има циментова замазка и настилка от гранитогрес.

За още по-модерен, природосъобразен и стилен вид, ниската част от жилищната сграда ще бъде покрита с озеленена покривна градина, а плочите под нея ще бъдат подсигурени с топлоизолационни окачени тавани. Окачени тавани са предвидени и във фоайетата, санитарно-битовите помещения в апартаментите, в етажните коридори и стълбищните клетки. Фасадите ще имат термоизолация и фасадна мазилка, изпълнена с топлоизолация EPS с дебелина 10 см. Характерни части от фасадите ще бъдат покрити с естествен камък или тухлена облицовка. Остъкляванията ще се изпълнят с висококачествена алуминиева дограма с troen стъклопакет. Пред отваряемите прозорци ще има декоративни метални решетки. При изпълнението на сградата ще се използват топло- и хидроизолационни материали с гарантирано високо качество, осигуряващи качествен микроклимат и атмосфера в дома, съгласно всички изисквания за висока топлоефективност, които да гарантирам вашия устойчив, енергоспестяващ и “умен” живот у дома.